Türkiye'nin milli radarı ÇAFRAD kuş uçurtmayacak

17.12.2018 - 14:52

Türkiye'nin yeni radarı kuş uçurtmayacak. Yerli ve milli radar sistemi ÇAFRAD, testleri başarı ile tamamladı. ÇAFRAD, uzun menzilde su üstü ve hava hedeflerinin tespit ve takibini gerçekleştirecek. Güdümlü mermileri de yönlendirerek, hedefleri imha edecek.

Türkiye'nin milli radarı ÇAFRAD kuş uçurtmayacak

Tamamen yerli imkanlarla ASELSAN tarafından geliştirilen milli radar sistemi ÇAFRAD, testleri başarıyla tamamladı. Çok Fonksiyonlu Faz Dizinli Radar ÇAFRAD'ın, tasarımı ve geliştirilmesine 2013 yılında başlandı. Bu yıl da atışlı testler başarıyla tamamlandı. Türkiye, yeni radar ile bu teknolojiye sahip birkaç ülke arasına girdi.

Yeni yerli ve milli radar sistemi oldukça yetenekli. ÇAFRAD, hava ve kara hedeflerini izleyip sınıflandırabiliyor. İzlediği hava ve kara araçlarını, su üstünde bulunan imha değerlendirme desteğine aktarıyor.

Karada ve su üstünde bulunan kontrol merkezlerine aktardığı bilgiler ile top atışı ve güdümlü füze fırlatılmasını ve hedefine ulaşmasını sağlıyor.
Güdümlü mermiler ve top atışlarını aydınlatabilen ÇAFRAD, kendi mermilerini de başarılı bir şekilde takip ediyor.

Helikopter ve insansız hava araçları ile de irtibat kuran ÇAFRAD radar sistemi, bulunduğu platforma hava aracı kontrol yeteneği de veriyor.
Radar sistemi, TF-2000 gemisinin üzerine konulacak ve geminin beyni olacak. ÇAFRAD teslimatlarının 2023 yılında başlaması hedefleniyor.

TRT HABER, TRT TÜRK

TRT TÜRK Facebook’ta
TRT TÜRK Youtube’da
TRT TÜRK Twitter’da
TRT TÜRK Instagram'da