G20 Zirvesi Arjantin’de Başladı

Siyasi krizlerinin gölgesinde başlayan ve iki gün sürecek olan G20 Zirvesi dünyanın en büyük 20 ekonomisinin devlet ve hükümet başkanlarını buluşturuyor

G20 Zirvesi Arjantin’de Başladı

Güney Amerika ülkesi Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te bugün başlayan ve iki gün sürecek olan G20 Zirvesi'nin gündeminde ekonomiden çok siyasi konuların öne çıkması bekleniyor. Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin devlet ve hükümet başkanları kalkınma, altyapı ve yatırım meselelerini konuşmak üzere Arjantin'in başkentine gelirken, uluslararası siyasi gündemi meşgul eden bazı konular zirve gündeminin önüne çıkacak gibi görünüyor.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda öldürülmesi, Rusya'nın Karadeniz'de Ukrayna savaş gemilerine el koymasıyla ortaya çıkan gerginlik ve Çin - ABD arasındaki ticaret savaşının zirve boyunca liderler arasında yapılacak görüşmelere damga vurması bekleniyor.

Zirvenin ev sahibi Arjantin'in Devlet Başkanı Mauricio Macri, Kaşıkçı cinayetinin ikili görüşmeler ve muhtemelen toplu görüşmelerde masada olacağını belirtti.

Zirvenin hemen öncesinde Rusya'nın Karadeniz'de Kerç Boğazı yakınında Ukrayna donanmasına ait gemilere silahlı müdahalede bulunmasıyla ortaya çıkan gerginliğin de zirve gündemini etkilemesi bekleniyor. ABD Başkanı Donald Trump, krizin ortaya çıkmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile cumartesi günü zirve marjında yapmayı planladığı ikili görüşmeyi iptal etti. Rus haber ajansları Putin'in Sözcüsü Dimitriy Peskov'un, iptalin, Rus Devlet Başkanı'nın "daha yararlı görüşmelere zaman ayırmasını sağlayacağına" dair demeçlerine yer verdi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Trump'ın, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile planlanan görüşmesinde ise bir değişiklik yok. Ancak görüşmenin iki ülke arasında dış ticaretteki bazı kalemlerdeki gümrük tarifelerinin karşılıklı olarak artırılmasıyla ortaya çıkan anlaşmazlığı çözüme kavuşturup kavuşturmayacağı merak ediliyor.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping

Öte yandan, zirve, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşmasının (NAFTA) yerini alacak ABD - Meksika - Kanada Anlaşmasının (USMCA) imza törenine ev sahipliği yapacak. Zirve öncesi Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun ABD'nin çelik ve alüminyum ürünlerine getirdiği yeni tarifleri kaldırmaması halinde törene bizzat katılmayarak yerine Dışişleri Bakanı'nı göndereceği iddia edilmişti. Ancak Trudeau'nun sözcüsü daha sonra yaptığı açıklamada Kanadalı liderin törene bizzat katılacağını bildirdi. 

Siyasi krizlerinin gölgesinde başlayan G20 Zirvesi dünya basınında da geniş yer buldu:

Alman Deutsche Welle, G20’nin bu kez dijital dünyanın geleceğini, eğitimi, sürdürülebilir kalkınmayı ve gıda güvenliğini konuşmak için toplandığını, ekonomik krizle mücadele eden Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri'nin dünyanın en büyük ekonomilerinin dikkatini Latin Amerika kıtasındaki sorunlara çekmesinin beklendiğini yazıyor. Alman haber sitesi aynı zamanda, zirveye "Herkes bir kişiye karşı, herkes Trump'a karşı" anlayışının damga vuracağını öngörüyor.

Alman Spiegel dergisi, Zirvede öne çıkacak olan konuların; Kırım gerginliği, Kaşıkçı olayı, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması (INF) ve ABD-Çin ticaret savaşı olacağını bildiriyor.

Euronews, ABD’nin Çin ile girdiği ticaret savaşının zirvenin ana gündem konusu olduğunu ifade ediyor. Haber sitesi, “Bu yılki G20'ye ev sahipliği yapan Arjantin, zirvenin konsensüs oluşturma forumu olarak çok önemli bir işlevi olacağına dikkat çekiyor. Ancak küresel meselelerdeki gruplaşmalar ev sahibi ülkeyi ayrıca düşündürüyor”, ifadelerini kullanıyor.

İngiliz The Guardian gazetesi “G20 Zirvesi: Dünya liderleri birliğe varabilecek mi yoksa her şey göstermelik mi?” başlığını kullanıyor. Amacı küresel yönetimi güvenceye almak olan zirvenin, 10 yılında popülist liderler için bir sahneye dönüştüğü yorumunu yapıyor.

CNN International, “G20 zirvesi yeni dünya düzenine anlık bakış” başlığını kullanıyor. Trump’ın Putin ile görüşmesini iptal etmesi sebebiyle Putin’in G20’yi, ABD’nin Ukrayna-Rusya gerilimine müdahil olup olmayacağı konusunda emin olmadan G20’den ayrılacağını belirtiyor.

Donald Trump ve Vladimir Putin

İspanyol El País gazetesi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Buenos Aires’e; küreselleşmenin, serbest ticaretin ve küresel ısınmaya karşı savaşın olarak, yani Trump’ın reddettiği her şeyin sözcüsü olarak gittiğini kaydediyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Avustralya’nın The Sydney Morning Herald gazetesi, G20 Zirvesi öncesi, zirvenin Buenos Aires sokaklarında protesto edildiğini yazıyor. Protestocuların aynı zamanda elinde cep telefonu olan bir bebek Trump balonunu da zirve boyunca Arjantin sokaklarında uçuracaklarını yazıyor. Gazete, protestocuların ülkedeki ekonomik belirsizliğe, G20 ve IMF’ye verdikleri tepkilere geniş yer veriyor.

 

Kaynak: AA, The Guardian, The Sydney Morning Herald, CNN International, El País, Spiegel, Deutsche Welle

TRT TÜRK Facebook’ta
TRT TÜRK Youtube’da
TRT TÜRK Twitter’da
TRT TÜRK Instagram'da