ABD'nin Ankara Büyükelçisi adayı belli oldu

16.02.2019 - 11:33

ABD’nin Ankara Büyükelçisi adayı açıklandı. Trump yönetimi, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı David Satterfield'ın ismini Senatoya gönderdi. Senato'nun onaylamasının ardından Satterfield Ankara’da göreve başlayacak.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi adayı belli oldu

Amerika Birleşik Devletleri, Ankara Büyükelçiliği görevi için sonunda bir isim belirledi.

Başkan Trump, yaklaşık 15 aydır boş duran görev için, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı David Satterfield isminde karar kıldı. Yakındoğu İşleri Bürosu'ndan sorumlu Satterfield’ın ismi Senato'ya gönderildi. Satterfield, Senato'nun onayından sonra büyükelçi olarak atanacak, ancak oylamanın ne zaman yapılacağı bilinmiyor.

Bu konuda bir tarih tahmin etmek de güç. Zira, Trump’ın Berlin’e atadığı büyükelçi, Senato'nun onayını 7 ay beklemişti.

Riyad Büyükelçi adayı da Kasım ayından beri Senato'dan onay bekliyor. Ankara daha kritik önemde olduğu için onayın öne çekilme ihtimali olsa da, atamanın yine de zaman alacağı belirtiliyor. 

Dışişleri Bakanlığı'nda 1980'den bu yana çalışan Satterfield, Ortadoğu’yu iyi bilen isimlerden.

Daha önce Suudi Arabistan, Mısır, Lübnan, Tunus’ta görev yaptı. Ayrıca 2008’de Irak özel temsilciliği görevinde bulundu, 90’lı yıllarda ise Filistin-İsrail görüşmelerinde yer aldı.

Satterfield, 2018 yılı başında Senato'ya yaptığı bilgilendirmede, "Biz Türkiye’nin, PKK’nın Suriye Demokratik Güçleri içerisindeki pek çok unsurla ilişkisine dair kaygılarını çok iyi anlıyoruz” ifadesini kullanmıştı.

Ancak aynı oturumda Satterfield, Suriye’de, çoğu terör örgütü YPG’den oluşan Suriye Demokratik Güçleri’ni, DEAŞ ve İran’a karşı kullandıklarını da söylemişti.

Satterfield konuşmasında, Suriye’de yalnız Kürtler olmadığını Arapların da olduğunu belirterek, Suriye’nin geleceğinde özellikle de kuzeyde herkesin söz sahibi olması gerektiğini vurgulamıştı.

İran karşıtı olarak bilinen Satterfield, ABD’nin Suriye’de kalarak İran’ın etkisinin yokedilmesi görüşünü savunuyor.

TRT HABER

TRT TÜRK Facebook’ta
TRT TÜRK Youtube’da
TRT TÜRK Twitter’da
TRT TÜRK Instagram'da