Avrupa Birliği liderlerinden Brexit zirvesi

15.11.2018 - 14:17

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Brexit anlaşmasını tamamlamak ve resmi hale getirmek için 25 Kasım'da AB Liderler Zirvesi yapılacak" dedi.

Avrupa Birliği liderlerinden Brexit zirvesi

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB ile İngiltere arasında Brexit anlaşma taslağı üzerinde uzlaşı sağlanmasının ardından Brüksel'de basın toplantısı düzenledi.

İngiltere'nin AB'den ayrılmasının "kayıp-kayıp" durumu olduğunu söyleyen Tusk, Brexit müzakerelerinin ortaya çıkacak hasarı kontrol altına almak amacıyla yapıldığını ifade etti

Tusk, AB üyesi 27 ülkenin anlaşmayı değerlendirmeye başladığına dikkat çekerek, "Olağanüstü bir gelişme yaşanmaması halinde, Brexit anlaşmasını tamamlamak ve resmi hale getirmek için 25 Kasım'da AB Liderler Zirvesi yapılacak" diye konuştu.

Toplantının sonunda AB Komisyonu Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, AB ile İngiltere arasında uzlaşılan Brexit anlaşma taslağını Tusk'a sundu.

"Belirleyici bir adım"

AB Komisyonu Brexit müzakerecisi Michel Barnier, iki tarafın anlaşmaya varmasını “belirleyici bir adım” olarak değerlendirdi. Barnier, “Bu anlaşmaya doğru ilerlerken, önemli bir mesafe katettik. İrlanda ile Kuzey İrlanda arasında bir sert bir sınırdan kaçınmak üzere bir çözüm bulundu” dedi.

Sonraki adımlar

Bundan sonra atılacak adımla ilgili bilgi veren Avrupa Komisyonu, AB ve İngiltere müzakerecilerinin, bugün yayımlanan anayasaya dayanarak gelecekteki ilişkiler çerçevesi hakkında politik beyanat çalışmalarını sürdüreceklerine dikkat çekerken, "27 Devlet veya Hükümet Başkanının toplanacağı konusunda kararı vermek Avrupa Konseyi Başkanı'na kalmıştır. Geri çekilme sözleşmesini onaylamak ve gelecekteki ilişkilere ilişkin çerçeve üzerindeki ortak siyasi beyannameyi onaylamak Avrupa Konseyi'ne kalmıştır" açıklamasına yer verdi.

AA

TRT TÜRK Facebook’ta
TRT TÜRK Youtube’da
TRT TÜRK Twitter’da
TRT TÜRK Instagram'da